Despre numarul de aur in fotografie

Care este explicatia pentru care cele mai multe case vechi si cu o arhitectura extraordinara sunt in posesia tiganilor, in Bucuresti? Povestea urbana spune ca cele mai multe case in care se investise in arhitectura, apartineau evreilor. In timpul celui de-al II-lea razboi mondial, cand a inceput prigoana evreilor in Romania si respectiv in Bucuresti, se spune ca evreii avuti si-au jucat ultima carte in jocul razbunarilor si ca ar fi dat casele lor tiganilor, pe degeaba si cu acte in regula. Aceasta poveste poate fi adevarata daca socotim cu proprii ochi ce vedem astazi. Poate fi neadevarata daca gandim ca nazistii ii prigoneau si pe tigani.

Meritul tiganilor in toata povestea. Indiferent de cauza, efectul caselor ramase in custodia tiganilor este unul singur si este acelasi ca si in cazul Tarotului: tiganii sunt pastratori de netagaduit, in sensul ca nu isi aduc modificari traditiilor. Ei au pastrat tarotul, ei au pastrat si casele; in sensul ca avem in fata ochilor dovezile reale ale vremurile usor trecute. Presupun ca a fost necesara o perioada in care romanii sa inteleaga cu adevarat patrimoniul de care se fac raspunzatori si caruia ii datoreaza suport pentru generatiile care vin. De ce? Simplu. Pentru ca, cu cat ne avantam spre viitor, cu atat ne intoarcem la trecut.

In general, un fotograf se descopera atunci cand capata responsabilitate. Aproape ca incepe sa semene cu un invatator. I se spune “mergi si gaseste ce e mai frumos in Iad!“. Si din punctul acela incep procesele interioare. Apare scara de valori. Care la randul ei se subdivide in componente ale principiilor, sau legilor mai pe romaneste. Secretul este gasirea echilibrului. Pentru ca, pana si Haosul, este construit in echilibru. Nu il gasesti? Poate esti prea aproape. Are fiecare suflet un numar de aur in viziunea sa? Desigur, nu! Dar fiecare deplasare, fie ca este sus-jos-stanga-dreapta, construieste o retea de numere de aur. Cum stii ca l-ai gasit? Ti-o spune sufletul. Generatiile tinere il identifica cel mai des prin “Wow!” si “Fuck!”.

Fotografie realizata pe strada Pictor Alexandru Romano

P.S. Atentie catre cititori! Termenul tigan este un nume vechi si nu prezinta nici o urma de rasism, la fel cum si denumirea de negru nu este. Pana una alta, Nigeria este cuvant latin care inseamna Neagra. Asadar, cuvantul rrom il consider un artificiu lipsit de importanta.  DSC_4116

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s