Semnul calului

Bucurestii au doar doua statui ecvestre. Una este cea a Domnitorului Michali (aka Mihai Viteazul – aka inseamna also knowen as) din Piata Universitatii, pe locul unde s-a situat candva cimitirul manastirii Coltea, cealalta fiind a Regelui Carol I din Piata Constitutiei. Daca sunteti tentati sa amintiti de modernista statuie din parcul I.O.R. (Intreprinderea Optica Romana), sa ne lasam pagubasi.

Despre statuile ecvestre trebuie cunoscut ca pozitia picioarelor calului exprima felul mortii calaretului. Astfel, se intalnesc trei situatii:

1. Picioarele din fata ale calului nu ating solul – calaretul a murit in timpul unei batalii

2. Un singur picior al calului este ridicat de la sol – calaretul a murit din cauza unor rani de razboi sau a fost ucis miseleste

3. Toate picioarele calului sunt pe sol – calaretul a murit de cauze naturale

Statuia initiala a Regelul Carol a fost facuta de sculptorul croat Ivan Mestrovic, care se pare ca nu a respectat regula de mai sus. Statuia a fost topita in timpul comunismului iar din bronzul ei s-a realizat statuia lui Lenin care a stat in fata cladirii Casa Scanteii (astazi Casa Presei Libere). Statuia lui Lenin a fost la randul ei data jos de pe soclu in 1990 si depusa (culcata) in spatele zidului Palatului Mogosoaia, unde poate fi gasita si astazi. Statuia actuala a regelui este facuta de Florin Codre – sculptor, cascador, crescator de cai de rasa. Statul roman a platit 3 milioane de euro pentru ea.

Se pare ca Regele Carol se face vinovat de apartenenta la grupul care a pus la cale uciderea lui Mihai Eminescu.

DSC_4215

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s