Storck

Cum voi sti ca esti Tu? Sa ma privesti in ochi; si de vei putea, atunci nu sunt Eu!

De ce se spune orasul Bucurestilor si nu orasul Bucuresti? Legenda spune ca intemeierea orasului a facut-o ciobanul Bucur. El s-a stabilit cu oile fix unde este Biserica Bucur, langa pasajul Marasesti. Doar ca, daca ar fi fost asa, orasul s-ar fi numit orasul lui Bucur. Este foarte ciudat ca nu exista nicaieri in Bucuresti o statuie a lui Bucur, sau un desen, sau o schita imaginata a acestui misterios cioban. Nicaieri.

Interpretarile numelui sunt din cele mai diferite: fie ca vine de la bucurie, fie ca vine de la padurile de fag (bucovie – a se vedea asemanarea cu Bucovina), fie ca vine de la frumos (in albaneza cica, bukureshti), fie ca vine de la numele unui nene din nu stiu ce trib de orientali (daca va vine sa credeti?!). Doar ca nici una din cele de mai sus nu explica de ce se foloseste pluralul cand vine vorba de apartenenta orasului.

Eu cred ca a existat o casa a Bucurestilor, adica o familie nobiliara. Dar nu s-au numit Bucuresti, s-au numit Bucur. Pentru ca sufixul ESCU care inseamna ESTE, a aparut ca atare prin secolul XIV si tind sa cred ca asezarea era mult mai veche (nu mai departe atestarile arheologice din paleolitic in zone ale orasului dar si frumoasele schelete de neni inalti intre 2-3 metri de la Insula Lebada de langa comuna Pantelimon si altele). Poate ca acesti membri ai casei Bucur au facut ceva important la un moment dat drept pentru care numele asezarii s-a schimbat dupa al lor. Fie erau descendenti din intemeietori si stapani ai curtii de aici, fie habar nu am! Atestarea orasului ca atare este facuta in acte pe la 1459, iar Vlad Tepes este cel pomenit acolo. Devine capitala a Tarii Romanesti in anul 1659 sub domnia lui Gheorghe Ghika. Daca inlocuim in nume pe G cu H si apoi cu X (stim procedeul de la Don Quijote, pronuntat Chihote, deci J este H; doar ca George este si el Horhe, iar Xerxes devine Gherghes, adica Gheorghe) iese numele Xika, foarte apropiat de cuvantul dacic sica, sub care erau cunoscute pumnalele.

Dupa cum deja nu mai este un secret, orasul este impanzit de galerii din vremea domnitorului Vlad Tepes dar, cica si mai vechi decat atat dar si mai noi. Orasul Bucurestilor se afla in mijlocul codrilor Vlasiei, era practic foarte bine tainuit. Nu am gasit blazonul vechi al orasului, asta ar vorbi despre mai multe.

Citeam zilele astea de un nene Belsim care spunea ca pluralul vine de la faptul ca sunt doua orase suprapuse. Sarac cu duhul, bietul om!

Detaliu al Casei Storck de pe strada Vasile Alecsandri din Bucuresti.

DSC_4317.NEF

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s