Capșa. Între doctor și director de hotel

 

Elefterie Vechi. Mă opresc în privor. Uşa larg deschisă, simt prezenţă în biserica mică. Mă uit pe tavan şi scot camera. Fac o fotografie. Mă aştept să fiu abordat de cine era înăuntru, sunetul de fotografie este inconfundabil. Dar nimic. Intru. În stânga, un băiat îmbrăcat în haine negre. Salut dar nu-mi răspunde. Vitralii incredibil de frumoase. Încep să văd cadre cheie şi sufletul o ia la goana lăsându-mă mult în urmă. Apoi, văd un bilet pe un stâlp. Plastifiat. Citez din memorie.

În această parohie nu se săvârsește sfânta ceremonie de cununie (şi nu mai ştiu ce) decât pentru cei care aparţin de comunitatea surdo-mută a parohiei.

Wtf?! Interesant şi indignant în acelaşi timp. Mă întorc către băiat şi mă grăbesc să îl întreb dacă pot face câteva cadre, înăuntru.

Se uită la mine diferit. Este surdo-mut parţial dar prinsese exact ce îl întrebasem. Am şi bunul obicei de a-mi dubla dialogul prin body language (sechele de Sales Manager și Senior Marketing Specialist, haha). Îmi răspunde cu o blândeţe naivă, într-o limba română întortocheată dar liniștită:

Îmi pare rău dar din păcate nu se poate, dacă vreţi trebuie să obţineţi binecuvântare de la mai marele, de mai sus! Oricum, găsiți poze pe site …

Dar mai marele de mai sus nu era cine credem noi, adică nu H sau D. Era vorba de biserica de mai la deal, Sfântul Elefterie Nou, de care Sfântul Elefterie Vechi ţine cu atâta ardoare.

Bulevardul Eroii sanitari colț cu Doctor Ștefan Capșa

dsc_6525

Advertisements

3 thoughts on “Capșa. Între doctor și director de hotel

  1. Buna, Emilia! Fotografia a fost realizata cladirii asezate chiar la intersectia strazii Doctor Stefan Capsa cu bulevardul Eroii sanitari. Este o cladire impozabila care astazi pare a fi in posesia unei fundatii, al carei nume nu l-am retinut. Numele arhitectului este trecut pe cladire, la data cand am facut fotografia nu am reusit sa iau si numele sau, insa cand mai am drum prin zona il iau si las mesaj. :)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s