Doctorul Clunet

Într-una din zile mă aflam pe strada Ion Ghica din Bucureşti, cea pe care se află blocul în care este Cinema PRO. Aveam să-mi descopăr una din împlinirile de seamă ale dezvoltării mele educative: în acest loc a locuit Nicolae Steinhardt, martir al poporului român, autor al Jurnalului fericirii scris după experiența traumatizantă a puşcăriilor comuniste.

A rescris manuscrisul acestui jurnal de până la trei ori până la publicare, de fiecare dată fiindu-i confiscat de securitate, trădat fiind de proprii-i cunoscuţi. Este singurul caz notoriu de convertire a unui evreu la religia creştin-ortodoxă şi, mai mult de atât, de călugărie.

Îl consider un apropiat intim după lectura cărții sale, un mentor și un om care deși a găsit sursa puterilor sale și a explicat-o atât de bine, rămâne un mister de echilibru deplin de neclintit.

Jurnalul fericirii este singura carte pe care am citit-o până acum în care nu se simte un singur gând negativ sau vreo aluzie. Cartea este din categoria celor care schimbă vieți.

O stradă fără nume cuprinsă între strada Doctor Clunet și bulevardul Eroilor din București

dsc_6534

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s